Dobry posiłek
Uprzejmie informujemy, że od 30 października 2023 r.
Warmińsko-Mazurskie Centrum Chorób Płuc w Olsztynie przystąpiło do programu pilotażowego
"Dobry posiłek w szpitalu"
wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczącego edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach
Obraz autorstwa valeria_aksakova na Freepik
- Szczegóły
Śniadanie I i II | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa) | |
Zacierka na mleku 350 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE) Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Masło extra 82% 10 g (MLE) Twaróg półtłusty 80 g (MLE) Dżem brzoskwiniowy 30 g Gruszka 1szt. 150 g Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) Kasza manna z musem truskawkowym b/c 200 g (GLU PSZ, MLE) |
Zacierka na wywarze jarzynowym 350 ml (GLU PSZ, JAJ, SEL) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb Graham 50 g (GLU PSZ) Masło extra 82% 10 g (MLE) Twaróg półtłusty 80 g (MLE) Gruszka 1szt. 150 g Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) Kasza manna z musem truskawkowym b/c 200 g (GLU PSZ, MLE) |
|
Obiad | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa) | |
Kalafiorowa z ryżem * 350 ml (MLE, SEL) Ryba smażona (miruna) 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB Ziemniaki z koperkiem 200 Surówka z kapusty kiszonej z olejem 100 g Warzywa po grecku* 100 g (GLU PSZ, SEL Kompot owocowy* z/c 250 ml |
Kalafiorowa z ryżem * 350 ml (MLE, SEL) Ryba pieczona (miruna) 100 g (RYB) Ziemniaki z koperkiem 200 g Sos pietruszkowy* 80 ml (GLU PSZ, MLE) Surówka z kapusty kiszonej z olejem b/c () 100 g Szpinak gotowany z olejem* 100 g (GLU PSZ) Kompot owocowy* b/c 250 ml Warzywa pieczone (buraki, marchew, cukinia) 100 g (podwieczorek) Dip ziołowy 20 g (MLE) (podwieczorek) |
*warzywa i owoce mrożone
Alergeny: JAJ - Jaja i pochodne, MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, SEL - Seler i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, RYB - Ryby i pochodne
Śniadanie I i II | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa) | |
Kasza kukurydziana na mleku 350 ml (MLE) Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ) Masło extra 82% 10 g (MLE) Kiełbasa Żywiecka wieprzowa 60 g (SOJ, MLE) Pomidorki koktajlowe 80 g Sałata zielona 20 g Herbata czarna granulowana z/c 250 ml Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Twarożek z papryką 30 g (MLE) |
Kasza kukurydziana na wywarze jarzynowym 350 ml (SEL) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ) Masło extra 82% 10 g (MLE) Szynka na kartkiwieprzowa wędzona 60 g Pomidorki koktajlowe 80 g Sałata zielona 20 g Herbata czarna granulowana b/c 250 ml Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Twarożek z papryką 30 g (MLE) |
|
Obiad | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa) | |
Barszcz czerwony z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL) Makaron 200 g (GLU PSZ) Gulasz wołowy 200 g (GLU PSZ) Sałatka szwedzka b/c () 100 g (GOR) Brokuł gotowany* 100 g Kompot owocowy* z/c 250 ml |
Barszcz czerwony z ziemniakami * b/c 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL) Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ) Gulasz wołowy 200 g (GLU PSZ) Sałatka szwedzka b/c 100 g (GOR) Brokuł gotowany* 100 g Kompot owocowy* b/c 250 m Sok pomidorowy 0,3l 1 szt |
*warzywa i owoce mrożone
Alergeny: SEL - Seler i pochodne, MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, SOJ - Soja i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne
Śniadanie I i II | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa) | |
Ryż na mleku z musem czekoladowo-orzechowym C&C 200 g Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g Masło extra 82% 10 g Pasztet Jana, wędlina wieprzowa, podrobowa pieczona 60 g Serek śmietankowy naturalny 30 g Papryka świeża 80 g Roszponka 20 g Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml |
Makaron na wywarze jarzynowym 350 ml Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g Chleb Graham 50 g Masło extra 82% 10 g Szynka tostowa- drobiowa, średnio rozdrob. 60 g Serek śmietankowy naturalny 30 g Papryka świeża 80 g Roszponka 20 g Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml Kiwi 1 szt Orzechy włoskie łuskane 30 g |
|
Obiad | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa) | |
Rosół z makaronem * 350 ml Ziemniaki z koperkiem 200 g Eskalopka z kurczaka 100 g Surówka Colesław b/c 100 g Fasolka szparagowa z bułką tartą i z olejem * 100 g Kompot owocowy* z/c 250 ml |
Rosół z makaronem pełnoziarnistym * 350 ml Ziemniaki z koperkiem 200 g Filet z kurczaka gotowany 100 g Sos bazyliowy* 80 ml Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g Fasolka szparagowa z wody* 100 g Kompot owocowy* b/c 250 m Serek homo naturalny 150g 1 szt (podwieczorek) |
Śniadanie I i II | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa) | |
Makaron na mleku 350 ml Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g Bułka graham-pszenna 50g 1 szt Masło extra 82% 10 g Pasta z makreli wędzonej z warzywami* 100 g Ogórek świeży 80 g Sałata strzępiasta czerwona 20 g Herbata czarna granulowana z/c 250 m Jogurt z płatkami owsianymi i musem truskawkowym b/c 150 g |
Makaron na wywarze jarzynowym 350 ml Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g Bułka graham-pszenna 50g 1 szt Masło extra 82% 10 g Pasta z makreli wędzonej z warzywami* 100 g Ogórek świeży 80 g Sałata strzępiasta czerwona 20 g Herbata czarna granulowana b/c 250 m Jogurt z płatkami owsianymi i musem truskawkowym b/c 150 g |
|
Obiad | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa) | |
Wielowarzywna z ziemniakami 350 ml Kasza jęczmienna/sypko 200 g Pieczeń rzymska wieprzowa 100 g Sos ziołowy 80 ml Surówka z rzepy, jabłka i marchewki 100 g Marchew gotowana z olejem* 100 g Kompot owocowy* z/c 250 ml |
Wielowarzywna z ziemniakami* 350 ml Kasza jęczmienna/sypko 200 g Pieczeń rzymska wieprzowa 100 g Sos ziołowy* 80 ml Surówka z rzepy, jabłka i marchewki 100 g Surówka z selera i jabłka b/c 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Sałatka z ciecierzycy, pomidora i ogórka kiszonego 150 g (podwieczorek) |
Śniadanie I i II | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa) | |
Płatki owsiane na mleku 350 ml Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g Masło extra 82% 10 g Szynka Piastowska- wp., wędzona, parzona z dod. b.sojowego i wody 60 g Papryka świeża 80 g Mix sałat 20 g Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml Koktajl wieloowocowy* b/c 200 ml |
Płatki owsiane na wywarze jarzynowym 350 ml Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g Chleb Graham 50 g Masło extra 82% 10 g Szynka Piastowska- wieprzowa, wędzona 60 g Papryka świeża 80 g Mix sałat 20 g Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml Koktajl wieloowocowy* b/c 200 ml |
|
Obiad | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa) | |
Grochowa z ziemniakami 350 ml Kotlety ziemniaczane pieczone 300 g Sos pieczarkowy 80 ml Surówka wykwintna z olejem b/c 100 g Brokuł z sezamem i z olejem* 100 g Kefir 2% tł 150 ml Kompot owocowy* z/c 250 ml |
Grochowa z ziemniakami 350 ml Kotlety ziemniaczane pieczone 300 g Sos pieczarkowy 80 ml Surówka wykwintna z olejem b/c 100 g Brokuł z sezamem i z olejem* 100 g Kefir 2% tł 150 ml Kompot owocowy* b/c 250 ml Sok pomidorowy 0,3l 1 szt (podwieczorek) |
- Szczegóły
Śniadanie I i II | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa) | |
Kasza manna na mleku 350 ml Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g Masło extra 82% 10 g Serek naturalny Bieluch 150g 1 szt Dżem 25 g 1 szt Śliwka 1 szt Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml Sok marchwiowy 200 ml |
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa) Kasza manna na wywarze jarzynowym 350 ml Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g Chleb Graham 50 g Masło extra 82% 10 g Serek naturalny Bieluch 150g 1 szt Pomidor 80 g Śliwka 1 szt Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml |
|
Obiad | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa) | |
Pomidorowa z makaronem 350 ml Ziemniaki z koperkiem 200 g Łosoś pieczony 100 g Sos cytrynowy 80 ml Surówka z kapusty czerwonej z olejem 100 g Bukiet jarzyn gotowany z olejem 100 g Kompot owocowy z/c 250 ml |
Pomidorowa z makaronem pełnoziarnistym 400 ml Ziemniaki z koperkiem 200 g Łosoś pieczony 100 g Surówka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g Bukiet jarzyn gotowany z olejem 100 g Kompot owocowy b/c 250 ml Kisiel o smaku cytrynowym z jabłkiem b/c 150 ml (podwieczorek) |
Śniadanie I i II | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa) | |
Owsianka z jabłkiem, rodzynkami i cynamonem 200 g Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g Bułka graham-pszenna 50g 1 szt Masło extra 82% 10 g Szynka tostowa-drobiowa, średnio rozdrob. 60 g Sałatka jarzynowa 100 g Sałata zielona 20 g Herbata czarna granulowana z/c 250 ml Warzywa pieczone (pietruszka, kalafior, buraki) 100 g Dip jogurtowo-koperkowy 20 g |
Owsianka z jabłkiem i cynamonem 200 g Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g Bułka graham-pszenna 50g 1 szt Masło extra 82% 10 g Szynka tostowa- drobiowa, średnio rozdrob. 60 g Sałatka jarzynowa 100 g Sałata zielona 20 g Herbata czarna granulowana z/c 250 ml Warzywa pieczone (pietruszka, kalafior, buraki) 100 g Dip jogurtowo-koperkowy 20 g |
|
Obiad | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa) | |
Barszcz biały z ziemniakami 350 ml Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g Fasolka po bretońsku 350 g Kiwi 1 szt Kompot owocowy* z/c 250 ml |
Ziemniaczana 350 ml Kasza jęczmienna/sypko 200 g Filet z kurczaka gotowany 100 g Sos pomidorowy 80 ml Surówka wielowarzywna z olejem b/c 150 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Kiwi 1 szt Serek homo owocowy 150g 1 szt (podwieczorek) |
Śniadanie I i II | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa) | |
Makaron na mleku 350 ml Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g Bułka graham-pszenna 50g 1 szt Masło extra 82% 10 g Serek fromage naturalny 80g -Górski przysmak 1 szt Papryka świeża 80 g Sałata lodowa 20 g Herbata czarna granulowana z/c 250 m Gruszka 1szt. 150 g |
Makaron pełnoziarnisty na wywarze jarzynowym 350 ml Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g Bułka graham-pszenna 50g 1 szt Masło extra 82% 10 g Pasta z twarogu z koperkiem 80 g Papryka świeża 80 g Sałata lodowa 20 g Herbata czarna granulowana b/c 250 m Gruszka 1szt. 150 g |
|
Obiad | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa) | |
Brokułowa z ziemniakami* 350 ml Kasza gryczana 200 g Pulpet drobiowy 100 g Sos pietruszkowy* 80 ml Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g Sałatka z buraczków i jabłka z olejem 100 g Kompot owocowy* z/c 250 m |
Brokułowa z ziemniakami* 350 ml Kasza gryczana 200 g Pulpet drobiowy 100 g Sos pietruszkowy* 80 ml Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g Sałatka z buraczków i jabłka z olejem 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Kisiel o smaku wiśniowym z jabłkiem b/c 150 ml (podwieczorek) |
Śniadanie I i II | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa) | |
płatki pszenne na mleku 350 ml chleb mieszany pszenno-żytni 50 g chleb razowy żytnio-pszenny 50 g masło extra 82% 10 g szynka krucha z pieca wieprzowa, parzona 60 g ogórek świeży 80 g sałata zielona 20 g kawa zbożowa z mlekiem 250 ml sok wielowarzywny 330 ml |
płatki pszenne na wywarze jarzynowym 350 ml chleb razowy żytnio-pszenny 100 g chleb Graham 50 g masło extra 82% 15 g szynka krucha z pieca wieprzowa, parzona 60 g ogórek świeży 80 g sałata zielona 20 g kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml sok wielowarzywny 330 ml |
|
Obiad | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa) | |
fasolowa z ziemniakami * 350 ml naleśniki ze szpinakiem i fetą 300 g surówka z marchwi 100 g kalafior gotowany* 100 g kompot owocowy* z/c 250 ml |
fasolowa z ziemniakami * 350 ml makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i serem żółtym * 350 g surówka z marchwi b/c 100 g kalafior gotowany* 100 g kompot owocowy* b/c 250 m jogurt naturalny 2,5% tł. 150 g 1 szt. (podwieczorek) |