Dobry posiłek
Uprzejmie informujemy, że od 30 października 2023 r.
Warmińsko-Mazurskie Centrum Chorób Płuc w Olsztynie przystąpiło do programu pilotażowego
"Dobry posiłek w szpitalu"
wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczącego edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach
Obraz autorstwa valeria_aksakova na Freepik
- Szczegóły
Śniadanie I i II | ||
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów | |
Kasza kukurydziana na mleku 250 ml (MLE) Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE) Szynka z piersi kurczaka30 g ( może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR) Twaróg półtłusty 30 g ( MLE) Ogórek kiszony 80 g Sałata strzępiasta czerwona 20 g Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) Cukier 5g (saszetka) 1 szt. Gruszka 1 szt. 150 g |
Kasza kukurydziana na wywarze jarzynowym 350 ml (SEL) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb Graham 50 g (GLU PSZ) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE) Szynka z piersi kurczaka-produkt drobiowy 30 g ( może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR) Twaróg półtłusty 30 g ( MLE) Ogórek kiszony 80 g Sałata strzępiasta czerwona 20 g Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) Gruszka 1szt. 150 g Kanapka z szynką i sałatą (chleb razowy 60g, masło 5g, szynka 25g, sałata 5g) 1 szt (GLU PSZ, MLE, może zawierać: MLE, GOR) |
|
Obiad | ||
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów | |
Barszcz ukraiński z ziemniakami* 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL) Pierogi leniwe z cynamonem b/c 300 g (GLU PSZ, JAJ, MLE) Sos jogurtowy naturalny 100 g ( MLE) Surówka z selera i marchwi z olejem b/c 150 g (SEL) Kompot owocowy* z/c 250 ml |
Barszcz ukraiński z ziemniakami* 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL) Ryż na sypko (brązowy) 200 g Sos jogurtowo truskawkowy*b/c 150 g (MLE) Surówka z selera i marchwi z olejem b/c 150 g (SEL) Kompot owocowy* b/c 250 ml Kisiel o smaku cytrynowym b/c 150 ml |
*warzywa i owoce mrożone
Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW – gluten owsiany, GLU JĘCZ – gluten jęczmienny, SEL - Seler i pochodne, JAJ - Jaja i pochodne,SOJ - Soja i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne
- Szczegóły
Śniadanie I i II | ||
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów | |
Kasza manna na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE) Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE) Ser ricotta z cynamonem 50 g (JAJ, MLE) Szynka Drobiowa 30 g ( może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR) Pomidor 80 g Sałata zielona 20 g Kakao z mlekiem b/c 250 ml (MLE) Cukier 5g (saszetka) 1 szt. Jabłko 150 g |
Kasza manna na wywarze jarzynowym* 250 ml (GLU PSZ, SEL) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb Graham 50 g (GLU PSZ) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE) Ser ricotta z cynamonem b/cukru 50 g (JAJ, MLE) Szynka Drobiowa 30 g ( może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR) Pomidor 80 g Sałata zielona 20 g Kakao z mlekiem b/c 250 ml (MLE) Jabłko 150 g Słupki z warzyw 100 g Dip jogurtowo-koperkowy 30g 1 szt. (MLE) |
|
Obiad | ||
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów | |
Dyniowa z makaronem 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL) Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g Śledź w śmietanie z cebulą 100 g (RYB) Sałatka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g Bukiet jarzyn gotowany z olejem* 100 g (SEL) Kompot owocowy* z/c 250 ml |
Dyniowa z makaronem pełnoziarnistym 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL) Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g Ryba pieczona 100 g (RYB) Sos bazyliowy* 80 ml (GLU PSZ, SEL) Sałatka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g Bukiet jarzyn gotowany z olejem* 100 g (SEL) Kompot owocowy* b/c 250 ml Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt (MLE) (podwieczorek) |
*warzywa i owoce mrożone
Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW – gluten owsiany, GLU JĘCZ – gluten jęczmienny, SEL - Seler i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, RYB - Ryby i pochodne
Śniadanie I i II | ||
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów | |
Płatki owsiane na mleku 250 ml (MLE, GLU OW) Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE) Szynkowa Extra- wędzonka wieprzowa 30 g (SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL, GOR) Ser mozzarella kulki 35 g ( MLE) Ćwikła z jabłkiem b/c 90 g Rukola 10 g Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) Cukier 5g (saszetka) 1 szt. Sok wielowarzywny pasteryzowany 0,33l 1 szt |
Płatki owsiane na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL, GLU OW) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb Graham 50 g (GLU PSZ) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE) Szynkowa Extra- wędzonka wieprzowa 30 g (SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL, GOR) Ser mozzarella kulki 35 g ( MLE) Ćwikła z jabłkiem b/c 90 g Rukola 10 g Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) |
|
Obiad | ||
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów | |
Brokułowa z ryżem * 350 ml (MLE, SEL) Pierogi z serem* 200 g (GLU PSZ, MLE) Sos jogurtowy naturalny 80 g (MLE) Surówka z marchwi z pomarańczami, rodzynkami i z olejem 100 g Gruszka 1szt. 150 g Kompot owocowy* z/c 250 ml |
Brokułowa z ryżem * 350 ml (MLE, SEL) Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g Gulasz warzywny z ciecierzycą * 200 g (GLU PSZ, SEL) Surówka z marchwi i pomarańczy z olejem b/c 100 g Gruszka 1szt. 150 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt (MLE) (podwieczorek) |
*warzywa i owoce mrożone
Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW – gluten owsiany, GLU JĘCZ – gluten jęczmienny, SEL - Seler i pochodne, JAJ - Jaja i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SOJ - Soja i pochodne
Śniadanie I i II | ||
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów | |
Jaglanka pomarańczowa z siemieniem lnianym. 250 g ( MLE) Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE) Ser żółty 30 g (MLE) Szynka rodzinna-wędzonka wieprzowa 30 g (SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, GOR) Sałatka wiosenna 100 g Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) Cukier 5g (saszetka) 1 szt. Jabłko 150 g |
Płatki jaglane na wywarze jarzynowym. 250 ml (SEL) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb Graham 50 g (GLU PSZ) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE) Ser żółty 30 g (MLE) Szynka rodzinna-wędzonka wieprzowa 30 g (SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, GOR) Sałatka wiosenna 100 g Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) Jabłko 150 g Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt (MLE) |
|
Obiad | ||
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów | |
Zupa z soczewicy i ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, SEL) Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g Kotlet mielony 100 g Sos ziołowy* 80 ml (GLU PSZ, SEL) Sałatka szwedzka 100 g ( GOR) Buraczki gotowane drobno tarte. b/c 100 g Kompot owocowy* z/c 250 ml |
Zupa z soczewicy i ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, SEL) Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g Zrazik drobiowy z udźca gotowanego mielony 100 g Sos ziołowy* 80 ml (GLU PSZ, SEL) Sałatka szwedzka b/c 100 g (GOR) Kompot owocowy* b/c 250 ml Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g Kanapka z serkiem i sałatą (chleb razowy 60g, margaryna 5g, sałata 5g, serek 25g) 1 szt (GLU PSZ, MLE, GLU ŻYT) (podwieczorek) |
*warzywa i owoce mrożone
Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW – gluten owsiany, GLU JĘCZ – gluten jęczmienny, SEL - Seler i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne
Śniadanie I i II | ||
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów | |
Kasza kukurydziana na mleku 250 ml (MLE) Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Bułka graham-pszenna 50g 1 szt ( GLU PSZ) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE) Pierś gotowana premium 30 g (może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR ) Twaróg półtłusty 30 g ( MLE) Ogórek kiszony 80 g Sałata zielona 20 g Herbata czarna granulowana b/c 250 ml Cukier 5g (saszetka) 1 szt. Melon 150 g |
Kasza kukurydziana na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Bułka graham-pszenna 50g 1 szt ( GLU PSZ) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE) Pierś gotowana premium30 g (może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR) Twaróg półtłusty 30 g ( MLE) Ogórek kiszony 80 g Sałata zielona 20 g Herbata czarna granulowana b/c 250 ml Kefir 2.0% tł 150g 1 szt ( MLE) Melon 150 g |
|
Obiad | ||
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów | |
Brokułowa z ryżem * 350 ml (MLE, SEL) Pierogi z serem* 200 g (GLU PSZ, MLE) Sos jogurtowy naturalny 80 g (MLE) Surówka z marchwi z pomarańczami, rodzynkami i z olejem 100 g Gruszka 1 szt. 150 g Kompot owocowy* z/c 250 ml |
Brokułowa z ryżem * 350 ml (MLE, SEL) Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g Gulasz warzywny z ciecierzycą * 200 g (GLU PSZ, SEL) Surówka z marchwi i pomarańczy z olejem b/c 100 g Gruszka 1szt. 150 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt (MLE) (podwieczorek) |
*warzywa i owoce mrożone
Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW – gluten owsiany, GLU JĘCZ – gluten jęczmienny, SEL - Seler i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne
- Szczegóły
Śniadanie I i II | ||
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów | |
Zacierka na mleku 250 ml ( GLU PSZ, JAJ, MLE) Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE) Serek homo naturalny 150g 1 szt (MLE) Dżem brzoskwiniowy 30 g Sałatka z pomidorów i koperku 100 g Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) Śliwka 1 szt. Cukier 5g (saszetka) 1 szt. |
Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Zacierka pełnoziarnista na wywarze jarzynowym 250 ml (GLU PSZ, JAJ, SEL) Chleb Graham 50 g (GLU PSZ) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE) Serek homo naturalny 150g 1 szt (MLE) Szynka wędzona 30 g Sałatka z pomidorów i koperku 100 g Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) Śliwka 1 szt Kefir 2.0% tł 150g 1 szt ( MLE) |
|
Obiad | ||
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów | |
Kalafiorowa z ryżem * 350 ml ( MLE, SEL) Ryba smażona (Miruna) 100 g ( GLU PSZ, JAJ, RYB) Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g Surówka z kapusty kiszonej z olejem 100 g Warzywa po grecku* 100 g ( GLU PSZ, SEL) Kompot owocowy* z/c 250 ml |
Kalafiorowa z ryżem pełnoziarnistym* 350 ml (MLE, SEL) Ryba pieczona (Miruna) 100 g ( RYB) Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g Sos pietruszkowy* 80 ml ( GLU PSZ, MLE) Surówka z kapusty kiszonej z olejem b/c 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Sałatka ze szpinaku, pomidorków, sera mozar. z olejem 100 g ( MLE) Sałatka z ciecierzycy, pomidora i ogórka kiszonego 150 g (podwieczorek) |
*warzywa i owoce mrożone
Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW – gluten owsiany, GLU JĘCZ – gluten jęczmienny, SEL - Seler i pochodne, JAJ - Jaja i pochodne, RYB - Ryby i pochodne
Śniadanie I i II | ||
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów | |
Kasza kukurydziana na mleku 250 ml (MLE) Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Bułka graham-pszenna 50g 1 szt. ( GLU PSZ) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE) Serek wiejski ziarnisty 50 g ( MLE) Kiełbasa Żywiecka wieprzowa 30 g (SOJ, MLE) Pomidorki koktajlowe 80 g Sałata zielona 20 g Herbata czarna granulowana b/c 250 ml Cukier 5g (saszetka) 1 szt. Kiwi 1 szt. |
Kasza kukurydziana na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Bułka graham-pszenna 50 g 1 szt. ( GLU PSZ) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE) Serek wiejski ziarnisty 50 g ( MLE) Szynkowa Extra- wędzonka wieprzowa 30 g (SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL, GOR) Pomidorki koktajlowe 80 g Sałata zielona 20 g Herbata czarna granulowana b/c 250 ml Kiwi 1 szt. Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt. (MLE) |
|
Obiad | ||
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów | |
Barszcz czerwony z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL) Makaron 200 g (GLU PSZ) Potrawka wołowa 200 g (GLU PSZ, SEL) Sałatka szwedzka z olejem b/c 100 g (GOR) Brokuł gotowany* 100 g Kompot owocowy* z/c 250 ml |
Barszcz czerwony z ziemniakami * b/c 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL) Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ) Potrawka wołowa 200 g (GLU PSZ, SEL) Sałatka szwedzka z olejem b/c 100 g (GOR) Brokuł gotowany* 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Sok pomidorowy 0,3l 1 szt. (podwieczorek) |
*warzywa i owoce mrożone
Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW – gluten owsiany, GLU JĘCZ – gluten jęczmienny, SEL - Seler i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne
Śniadanie I i II | ||
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów | |
Ryż na mleku z musem truskawkowym + 200 g (MLE) Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE) Pasztet Jana 60 g (GLU PSZ, JAJ, SEL) Serek śmietankowy naturalny 30 g (MLE) Papryka świeża 90 g Roszponka 10 g Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) Cukier 5g (saszetka) 1 szt. Banan 1szt. |
Ryż brązowy na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb Graham 50 g (GLU PSZ) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE) Szynka rodzinna-wędzonka wieprzowa. 60 g (SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, GOR) Serek śmietankowy naturalny 30 g (MLE) Papryka świeża 90 g Roszponka 10 g Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) Jabłko 1 szt. Orzechy włoskie łuskane 30 g (ORZ) |
|
Obiad | ||
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów | |
Rosół z makaronem * 350 ml ( GLU PSZ, SEL) Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g Filet z kurczaka gotowany 100 g Sos bazyliowy* 100 ml (GLU PSZ, SEL) Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g Fasolka szparagowa z bułką tartą i z olejem * 100 g (GLU PSZ) Kompot owocowy* z/c 250 ml |
Rosół z makaronem pełnoziarnistym * 350 ml (GLU PSZ, SEL) Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g Filet z kurczaka gotowany 100 g Sos bazyliowy* 80 ml (GLU PSZ, SEL) Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g Fasolka szparagowa z wody* 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Serek homo naturalny 150g 1 szt. (MLE) (podwieczorek) |
*warzywa i owoce mrożone
Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW – gluten owsiany, GLU JĘCZ – gluten jęczmienny, SEL - Seler i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne
Śniadanie I i II | ||
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów | |
Makaron na mleku 250 ml ( GLU PSZ, MLE) Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE) Pasta z makreli wędzonej z warzywami* 50 g (RYB, SEL) Polędwica delikatna-produkt blokowy drobiowo-wieprzowy 50 g Ogórek kiszony 80 g Sałata strzępiasta czerwona 20 g Herbata czarna granulowana b/c 250 ml Cukier 5g (saszetka) 1 szt. Jabłko 1 szt. |
Makaron na wywarze jarzynowym 250 ml (GLU PSZ, SEL) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE) Pasta z makreli wędzonej z warzywami* 50 g (RYB, SEL) Polędwica delikatna-produkt blokowy drobiowo-wieprzowy 50 g Ogórek kiszony 80 g Sałata strzępiasta czerwona 20 g Herbata czarna granulowana b/c 250 ml Jabłko 1 szt. Kanapka z twarożkiem i pomidorem (chleb razowy 60g, masło 5g, twarożek 25g, pomidor 15g) 1 szt. (GLU PSZ, MLE) |
|
Obiad | ||
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów | |
Grochowa z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, SEL) Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ) Pieczeń rzymska wieprzowa 100 g (GLU PSZ, JAJ) Sos ziołowy* 80 ml (GLU PSZ, SEL) Surówka z rzepy, jabłka i marchewki 100 g (MLE) Marchew gotowana z olejem* 100 g Kompot owocowy* z/c 250 ml |
Solferino * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL) Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ) Pieczeń rzymska wieprzowa 100 g (GLU PSZ, JAJ) Sos ziołowy* 80 ml (GLU PSZ, SEL) Surówka z rzepy, jabłka i marchewki 100 g (MLE) Surówka z selera i jabłka z olejem b/c 100 g (SEL) Kompot owocowy* b/c 250 ml Sałatka z ciecierzycy, pomidora i ogórka kiszonego 150 g (podwieczorek) |
*warzywa i owoce mrożone
Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW – gluten owsiany, GLU JĘCZ – gluten jęczmienny, SEL - Seler i pochodne, RYB - Ryby i pochodne, JAJ - Jaja i pochodne
Śniadanie I i II | ||
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów | |
Płatki owsiane na mleku 250 ml (MLE, GLU OW) Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE) Szynka Drobiowa 30 g (może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR) Serek kanapkowy mini o smaku śmietankowym 30g 1 szt. (MLE) Papryka świeża 80 g Mix sałat 20 g Cukier 5g (saszetka) 1 szt. Gruszka 1 szt. 150 g |
Płatki owsiane na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL, GLU OW) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb Graham 50 g (GLU PSZ) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE) Szynka Drobiowa 30 g ( może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR) Serek kanapkowy mini o smaku śmietankowym 30g 1 szt. ( MLE) Papryka świeża 80 g Mix sałat 20 g Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) Gruszka 1 szt. 150 g Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt. (MLE) |
|
Obiad | ||
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów | |
Kapuśniak z kapusty kiszonej * 350 ml (GLU PSZ, SEL, GOR) Kotlety ziemniaczane pieczone 300 g (GLU PSZ, JAJ) Sos pieczarkowy 80 ml (GLU PSZ, MLE) Surówka Colesław b/c 100 g ( JAJ, MLE, GOR) Brokuł z sezamem i z olejem* 100 g (SEZ) Kefir 2% tł 150 ml (MLE) Kompot owocowy* z/c 250 ml |
Kapuśniak z kapusty kiszonej * 350 ml (GLU PSZ, SEL, GOR) Kotlety ziemniaczane pieczone 300 g (GLU PSZ, JAJ) Sos pieczarkowy 80 ml (GLU PSZ, MLE) Surówka Colesław b/c 100 g ( JAJ, MLE, GOR) Brokuł z sezamem i z olejem* 100 g (SEZ) Kefir 2% tł 150 ml (MLE) Kompot owocowy* b/c 250 ml Sok pomidorowy 0,3l 1 szt. |
*warzywa i owoce mrożone
Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW – gluten owsiany, GLU JĘCZ – gluten jęczmienny, SEL - Seler i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, SEZ - Nasiona sezamu i pochodne
- Szczegóły
Śniadanie I i II | ||
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów | |
Owsianka z bananem, rodzynkami i cynamonem 250 g (MLE, GLU OW) Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Bułka graham-pszenna 50g 1 szt. (GLU PSZ) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE) Szynka tostowa- drobiowa 30 g (może zawierać: MLE, GOR) Ser żółty 30 g (MLE) Sałatka jarzynowa* 100 g ( JAJ, MLE, SEL, GOR) Sałata zielona 20 g Herbata czarna granulowana b/c 250 ml Cukier 5g (saszetka) 1 szt. Sok pomidorowy 0,2L-100% tłoczony 1 szt. |
Płatki owsiane na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL, GLU OW) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Bułka graham-pszenna 50g 1 szt. (GLU PSZ) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE) Szynka tostowa- drobiowa 60 g (może zawierać: MLE, GOR) Sałatka jarzynowa* 100 g ( JAJ, MLE, SEL, GOR) Sałata zielona 20 g Herbata czarna granulowana b/c 250 ml Sok pomidorowy 0,2L-100% tłoczony 1 szt. |
|
Obiad | ||
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów | |
Barszcz biały z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT) Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ) Filet z kurczaka pieczony 100 g (GLU PSZ) Sos pomidorowy 80 ml (GLU PSZ) Kompot owocowy* z/c 250 ml Cukinia pieczona z olejem * 150 g Kompot owocowy* z/c 250 ml |
Ziemniaczana * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL) Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ) Filet z kurczaka pieczony 100 g (GLU PSZ) Sos pomidorowy 80 ml (GLU PSZ) Surówka wielowarzywna z olejem b/c 150 g (SEL) Kiwi 1 szt. Kompot owocowy* b/c 250 ml Serek homo owocowy 150g 1 szt. (MLE) |
*warzywa i owoce mrożone
Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW – gluten owsiany, GLU JĘCZ – gluten jęczmienny, SEL - Seler i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, JAJ - Jaja i pochodne
Śniadanie I i II | ||
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów | |
Kasza jęczmienna na mleku 250 ml (MLE, GLU JĘCZ) Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE) Kiełbasa Żywiecka wieprzowa wieprzowego 30 g (SOJ, MLE) Serek kanapkowy mini o smaku śmietankowym 30g 1 szt (MLE) Pomidorki koktajlowe 80 g Sałata zielona z olejem 20 g Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) Cukier 5g (saszetka) 1 szt. Pudding z nasion chia z musem truskawkowym b/c 150 g (MLE) |
Kasza jęczmienna na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL, GLU JĘCZ) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb Graham 50 g (GLU PSZ) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE) Szynka na kartki wieprzowa 30 g Serek kanapkowy mini o smaku śmietankowym 30g 1 szt. ( MLE) Pomidorki koktajlowe 80 g Sałata zielona z olejem 20 g Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) Pudding z nasion chia z musem truskawkowym b/c 150 g (MLE) |
|
Obiad | ||
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów | |
Pieczarkowa z makaronem * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL) Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g Pulpet drobiowy 100 g (GLU PSZ, JAJ) Sos pietruszkowy* 80 ml ( GLU PSZ, MLE) Surówka z selera i orzechów z jogurtem 100 g (MLE, ORZ, SEL) Marchew gotowana z olejem* 100 g Kompot owocowy* z/c 250 ml |
Pieczarkowa z makaronem pełnoziarnistym * 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL) Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g Pulpet drobiowy 100 g (GLU PSZ, JAJ) Sos pietruszkowy* 100 ml ( GLU PSZ, MLE) Surówka z selera i orzechów z jogurtem 100 g (MLE, ORZ, SEL) Surówka wykwintna z olejem b/c 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Sok wielowarzywny pasteryzowany 0,33l 1 szt. (podwieczorek) |
*warzywa i owoce mrożone
Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW – gluten owsiany, GLU JĘCZ – gluten jęczmienny, SEL - Seler i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, ORZ - Orzechy: włoskie, laskowe, pekan, nerkowce, pistacje, migdały
Śniadanie I i II | ||
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów | |
Makaron na mleku 250 ml ( GLU PSZ, MLE) Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Bułka graham-pszenna 50g 1 szt. (GLU PSZ) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE) Pasta z twarogu z koperkiem 50 g (MLE) Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 30 g Papryka świeża 80 g Sałata lodowa 20 g Herbata czarna granulowana b/c 250 ml Cukier 5g (saszetka) 1 szt. Melon 150 g |
Makaron na wywarze jarzynowym 250 ml (GLU PSZ, JAJ, SEL) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE) Pasta z twarogu z koperkiem 50 g (MLE) Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 30 g Papryka świeża 80 g Sałata lodowa 20 g Herbata czarna granulowana b/c 250 ml Melon 150 g Serek homo naturalny 150g 1 szt. (MLE) |
|
Obiad | ||
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów | |
Brokułowa z ziemniakami* 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL) Kasza gryczana 200 g Łopatka wieprzowa gotowana 100 g Sos meksykański 80 g ( GLU PSZ) Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g Sałatka z buraczków i jabłka z olejem 100 g Kompot owocowy* z/c 250 ml |
Brokułowa z ziemniakami* 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL) Kasza gryczana 200 g Łopatka wieprzowa gotowana 100 g Sos własny 80 ml (GLU PSZ, SEL) Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g Sałatka z buraczków i jabłka z olejem 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Kisiel o smaku wiśniowym z jabłkiem b/c 150 ml (podwieczorek) |
*warzywa i owoce mrożone
Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW – gluten owsiany, GLU JĘCZ – gluten jęczmienny, SEL - Seler i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne
Śniadanie I i II | ||
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów | |
Płatki pszenne na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE) Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE) Serek homo. naturalny 50 g (MLE) Szynka krucha z pieca wieprzowa, parzona 30 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, może zawierać: JAJ, GOR, S02) Ogórek kiszony 80 g Sałata zielona 20 g Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) Cukier 5g (saszetka) 1 szt. Gruszka 1 szt. 150 g |
Płatki pszenne na wywarze jarzynowym 250 ml (GLU PSZ, SEL) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb Graham 50 g (GLU PSZ) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE) Serek homo. naturalny 50 g (MLE) Szynka krucha z pieca wieprzowa, parzona 30 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, może zawierać: JAJ, GOR, S02) Ogórek kiszony 80 g Sałata zielona 20 g Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) Gruszka 1 szt. 150 g Kanapka z szynką i sałatą (chleb razowy 60g, masło 5g, szynka 25g, sałata 5g) 1 szt. (GLU PSZ, SOJ, MLE) |
|
Obiad | ||
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów | |
Fasolowa z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, SEL) Makaron ze szpinakiem i serem żółtym * 300 g (GLU PSZ, MLE) Surówka z marchwi b/c 100 g (MLE) Kalafior gotowany* 100 g Kompot owocowy* z/c 250 ml |
Fasolowa z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, SEL) Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i twarogiem*dieta 300 g (GLU PSZ, MLE) Surówka z marchwi b/c 100 g (MLE) Kalafior gotowany* 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Sok wielowarzywny pasteryzowany 0,33l 1 szt (podwieczorek) |
*warzywa i owoce mrożone
Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW – gluten owsiany, GLU JĘCZ – gluten jęczmienny, SEL - Seler i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, S02 - Dwutlenek siarki / siarczyny
- Szczegóły
Śniadanie I i II | ||
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów | |
Zacierka na mleku 250 ml ( GLU PSZ, JAJ, MLE) Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE) Twaróg półtłusty 30 g ( MLE) Szynka z piersi kurczaka-produkt drobiowy 30 g ( może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR) Papryka świeża 80 g Sałata zielona 20 g Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) Cukier 5g (saszetka) 1 szt. Kiwi 1 szt. |
Makaron pełnoziarnisty na wywarze jarzynowym 250 ml (GLU PSZ, SEL) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb Graham 50 g (GLU PSZ) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE) Twaróg półtłusty 30 g ( MLE) Szynka z piersi kurczaka-produkt drobiowy 30 g ( może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR) Papryka świeża 80 g Sałata zielona 20 g Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) Kefir 2% tł 150 ml (MLE) Kiwi 1 szt. |
|
Obiad | ||
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów | |
Krupnik jęczmienny * 350 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ) Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g Kotlet z ryby (Dorsz) 100 g ( GLU PSZ, JAJ, RYB) Surówka z kapusty kiszonej z olejem 100 g Surówka z selera i jabłka z olejem b/c 100 g (SEL) Kompot owocowy* z/c 250 ml |
Krupnik jęczmienny * 350 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ) Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g Ryba gotowana (Dorsz) 100 g (RYB) Sos koperkowy * 80 ml (GLU PSZ, MLE) Surówka z kapusty kiszonej z olejem 100 g Surówka z selera i jabłka z olejem b/c 100 g (SEL) Kompot owocowy* b/c 250 ml Kisiel o smaku cytrynowym z jabłkiem b/c 150 ml (podwieczorek) |
*warzywa i owoce mrożone
Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW – gluten owsiany, GLU JĘCZ – gluten jęczmienny, SEL - Seler i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, RYB - Ryby i pochodne
Śniadanie I i II | ||
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów | |
Kasza manna na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE) Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Bułka pszenna kajzerka 50g 1 szt (GLU PSZ, SOJ, MLE) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE) Pasztet z fasoli 50 g (GLU PSZ, JAJ) Szynka rodzinna-wędzonka wieprzowa 30 g (SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, GOR) Ogórek kiszony 80 g Mix sałat 20 g Herbata czarna granulowana b/c 250 ml Cukier 5g (saszetka) 1 szt. Jabłko 150 g |
Kasza manna na wywarze jarzynowym* 250 ml (GLU PSZ, SEL) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Bułka graham-pszenna 50 g 1 szt. (GLU PSZ) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE) Pasztet z fasoli () 50 g (GLU PSZ, JAJ) Szynka rodzinna-wędzonka wieprzowa 30 g (SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, GOR) Ogórek kiszony 80 g Mix sałat 20 g Herbata czarna granulowana b/c 250 ml Jabłko 150 g Kanapka z serem żółtym i pomidorem (chleb razowy 60g, masło 5g, ser żółty 25g, pomidor 15g) 1 szt. (GLU PSZ, MLE) |
|
Obiad | ||
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów | |
Szpinakowa z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL) Makaron Spaghetti 200 g ( GLU PSZ) Sos boloński z mięsa wieprz łop* 150 g (GLU PSZ, MLE, SEL) Surówka z rzepy białej i jabłka 100 g (MLE) Bukiet warzyw gotowanych królewski* 100 g Kompot owocowy* z/c 250 ml |
Szpinakowa z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL) Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ) Sos boloński * -dieta 150 g ( GLU PSZ, SEL) Surówka z rzepy białej i jabłka 100 g (MLE) Bukiet warzyw gotowanych królewski* 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Maślanka z płatkami owsianymi 150 ml (MLE, GLU OW) (podwieczorek) |
*warzywa i owoce mrożone
Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW – gluten owsiany, GLU JĘCZ – gluten jęczmienny, SEL - Seler i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne
Śniadanie I i II | ||
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów | |
Owsianka z jabłkami 250 g ( MLE, GLU OW) Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE) Serek homo.o smaku naturalnym z ziołami 50 g (MLE) Kiełbasa Żywiecka wieprzowa 30 g (SOJ, MLE) Pomidor 90 g Rukola 10 g Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) Cukier 5g (saszetka) 1 szt. Banan 1szt. |
Płatki owsiane na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL, GLU OW) Chleb Graham 50 g (GLU PSZ) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE) Serek homo.o smaku naturalnym z ziołami 50 g (MLE) Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 30 g Pomidor 90 g Rukola 10 g Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt (MLE) Gruszka 1 szt. 150 g |
|
Obiad | ||
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów | |
Kapuśniak z kapusty kiszonej * 350 ml (GLU PSZ, SEL, GOR) Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ) Pieczeń wołowa 100 g Sos pieczeniowy 80 ml (GLU PSZ) Surówka z marchwi i jabłka z olejem b/c 100 g Cukinia gotowana z pomidorami* b/c 100 g Kompot owocowy* z/c 250 ml |
Ziemniaczana * 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL) Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ) Pieczeń wołowa 100 g Sos jarzynowy * 80 ml (GLU PSZ, SEL) Surówka z marchwi i jabłka z olejem b/c 100 g Cukinia gotowana z pomidorami* b/c 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Słupki z marchewki i ogórka 100 g Dip ziołowy 30 g (MLE) |
*warzywa i owoce mrożone
Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW – gluten owsiany, GLU JĘCZ – gluten jęczmienny, SEL - Seler i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne
Śniadanie I i II | ||
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów | |
Płatki pszenne na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE) Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Bułka pszenna kajzerka 50g 1 szt (GLU PSZ, SOJ, MLE) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE) Szynka piastowska-wędzonka wieprzowa 30 g (SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL, GOR) Twarożek 30 g (MLE) Pomidor 80 g Sałata lodowa 20 g Herbata czarna granulowana b/c 250 ml Cukier 5g (saszetka) 1 szt. Pomarańcza 250g 1 szt. |
Płatki pszenne na wywarze jarzynowym 250 ml (GLU PSZ, SEL) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Bułka graham-pszenna 50g 1 szt. (GLU PSZ) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE) Szynka piastowska-wędzonka wieprzowa 30 g (SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL, GOR) Twarożek 30 g (MLE) Pomidor 80 g Sałata lodowa 20 g Herbata czarna granulowana b/c 250 ml |
|
Obiad | ||
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów | |
Jarzynowa z makaronem* dieta 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL) Kotlet drobiowy panierowany w sezamie 100 g (GLU PSZ, JAJ, SEZ) Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g Surówka wykwintna z olejem b/c 100 g Marchew gotowana z olejem* 100 g Kompot owocowy* z/c 250 ml |
Jarzynowa z makaronem pełnoziarnistym* dieta 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL) Filet z kurczaka pieczony 100 g (GLU PSZ) Sos pietruszkowy* 80 ml (GLU PSZ, MLE) Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g Surówka wykwintna z olejem b/c 100 g Fasolka szparagowa z wody* 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Sałatka z pęczaku.cieciorki.ogórka i papryki 150 g (GLU PSZ) (podwieczorek) |
*warzywa i owoce mrożone
Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW – gluten owsiany, GLU JĘCZ – gluten jęczmienny, SEL - Seler i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne
Śniadanie I i II | ||
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów | |
Kasza kukurydziana na mleku 250 ml (MLE) Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE) Szynka z piersi kurczaka-produkt drobiowy 30 g (może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR) Twaróg półtłusty 30 g (MLE) Ogórek kiszony 80 g Sałata strzępiasta czerwona 20 g Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) Cukier 5g (saszetka) 1 szt. Gruszka 1 szt. 150 g |
Kasza kukurydziana na wywarze jarzynowym 350 ml (SEL) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb Graham 50 g (GLU PSZ) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE) Szynka z piersi kurczaka-produkt drobiowy 30 g (może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR) Twaróg półtłusty 30 g (MLE) Ogórek kiszony 80 g Sałata strzępiasta czerwona 20 g Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) Gruszka 1szt. 150 g Kanapka z szynką i sałatą (chleb razowy 60g, masło 5g, szynka 25g, sałata 5g) 1 szt. (GLU PSZ, MLE, może zawierać: MLE, GOR) |
|
Obiad | ||
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów | |
Barszcz ukraiński z ziemniakami* 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL) Pierogi leniwe z cynamonem b/c 300 g (GLU PSZ, JAJ, MLE) Sos jogurtowy naturalny 100 g (MLE) Surówka z selera i marchwi z olejem b/c 150 g (SEL) Kompot owocowy* z/c 250 ml |
Barszcz ukraiński z ziemniakami* 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL) Ryż na sypko (brązowy) 200 g Sos jogurtowo truskawkowy*b/c 150 g (MLE) Surówka z selera i marchwi z olejem b/c 150 g (SEL) Kompot owocowy* b/c 250 ml Kisiel o smaku cytrynowym b/c 150 ml (podwieczorek) |
*warzywa i owoce mrożone
Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW – gluten owsiany, GLU JĘCZ – gluten jęczmienny, SEL - Seler i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne
- Szczegóły
Śniadanie I i II | ||
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów | |
Kasza manna na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE) Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE) Ser ricotta z cynamonem 50 g (JAJ, MLE) Szynka Drobiowa 30 g ( może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR) Pomidor 80 g Sałata zielona 20 g Kakao z mlekiem b/c 250 ml (MLE) Cukier 5g (saszetka) 1 szt. Jabłko 150 g |
Kasza manna na wywarze jarzynowym* 250 ml (GLU PSZ, SEL) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb Graham 50 g (GLU PSZ) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE) Ser ricotta z cynamonem b/cukru 50 g (JAJ, MLE) Szynka Drobiowa 30 g ( może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR) Pomidor 80 g Sałata zielona 20 g Kakao z mlekiem b/c 250 ml (MLE) Jabłko 150 g Słupki z warzyw 100 g Dip jogurtowo-koperkowy 30 g (MLE) |
|
Obiad | ||
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów | |
Dyniowa z makaronem 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL) Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g Łosoś pieczony 100 g (RYB) Sos bazyliowy* 80 ml (GLU PSZ, SEL) Sałatka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g Bukiet jarzyn gotowany z olejem* 100 g (SEL) Kompot owocowy* z/c 250 ml |
Dyniowa z makaronem pełnoziarnistym 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL) Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g Łosoś pieczony 100 g (RYB) Sos bazyliowy* 80 ml (GLU PSZ, SEL) Sałatka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g Bukiet jarzyn gotowany z olejem* 100 g (SEL) Kompot owocowy* b/c 250 ml Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt (MLE) (podwieczorek) |
*warzywa i owoce mrożone
Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW – gluten owsiany, GLU JĘCZ – gluten jęczmienny, SEL - Seler i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, RYB - Ryby i pochodne
Śniadanie I i II | ||
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów | |
Zacierka na mleku 250 ml ( GLU PSZ, JAJ, MLE) Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE) Pasta z twarogu i cebuli 50 g (MLE) Szynka zielonogórska- wp. parzona 30 g (SOJ) Pomidorki koktajlowe 80 g Sałata lodowa 20 g Herbata czarna granulowana b/c 250 ml Cukier 5g (saszetka) 1 szt. Winogrona 100 g |
Makaron pełnoziarnisty na wywarze jarzynowym 250 ml (GLU PSZ, SEL) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE) Pasta z twarogu i cebuli 50 g (MLE) Szynka zielonogórska- wp. parzona 30 g (SOJ) Pomidorki koktajlowe 80 g Sałata lodowa 20 g Herbata czarna granulowana b/c 250 ml Pudding z nasion chia z kiwi 150 g (MLE) |
|
Obiad | ||
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów | |
Barszcz biały z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT) Ziemniaki z koperkiem gotowane 100 g Gołąbki z kapusty włoskiej i mięsem drobiowym pieczone 250 g (JAJ) Sos pomidorowy 80 ml (GLU PSZ) Surówka z selera i jabłka z olejem b/c 100 g (SEL) Brokuł z bułką tartą i z olejem* 100 g (GLU PSZ) Kompot owocowy* z/c 250 ml |
Barszcz biały z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT) Ziemniaki z koperkiem gotowane 100 g Gołąbki z kapusty włoskiej i mięsem drobiowym pieczone 250 g (JAJ) Sos pomidorowy 80 ml (GLU PSZ) Surówka z selera i jabłka z olejem b/c 100 g (SEL) Brokuł gotowany* 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Maślanka 150 ml (MLE), Orzechy włoskie łuskane 20 g (ORZ) (podwieczorek) |
*warzywa i owoce mrożone
Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW – gluten owsiany, GLU JĘCZ – gluten jęczmienny, SEL - Seler i pochodne, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, ORZ - Orzechy: włoskie, laskowe, pekan, nerkowce, pistacje, migdały
Śniadanie I i II | ||
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów | |
Jaglanka pomarańczowa z siemieniem lnianym. 250 g ( MLE) Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE) Ser żółty 30 g (MLE) Szynka rodzinna-wędzonka wieprzowa 30 g (SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, GOR) Sałatka wiosenna 100 g Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) Cukier 5g (saszetka) 1 szt. Jabłko 150 g |
Płatki jaglane na wywarze jarzynowym. 250 ml (SEL) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb Graham 50 g (GLU PSZ) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE) Ser żółty 30 g (MLE) Szynka rodzinna-wędzonka wieprzowa 30 g (SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, GOR) Sałatka wiosenna 100 g Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) Jabłko 150 g Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt. (MLE) |
|
Obiad | ||
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów | |
Zupa z soczewicy i ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, SEL) Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g Filet z indyka pieczony 100 g Sos ziołowy* 80 ml (GLU PSZ, SEL) Sałatka szwedzka 100 g ( GOR) Buraczki gotowane drobno tarte. b/c 100 g Kompot owocowy* z/c 250 ml |
Zupa z soczewicy i ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, SEL) Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g Filet z indyka pieczony 100 g Sos ziołowy* 80 ml (GLU PSZ, SEL) Sałatka szwedzka b/c 100 g (GOR) Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Kanapka z serkiem i sałatą (chleb razowy 60g, margaryna 5g, sałata 5g, serek 25g) 1 szt (GLU PSZ, MLE, GLU ŻYT) (podwieczorek) |
*warzywa i owoce mrożone
Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW – gluten owsiany, GLU JĘCZ – gluten jęczmienny, SEL - Seler i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne
Śniadanie I i II | ||
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów | |
Kasza kukurydziana na mleku 250 ml (MLE) Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE) Pierś gotowana premium- produkt drobiowy 30 g ( może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR) Twaróg półtłusty 30 g ( MLE) Ogórek kiszony 80 g Sałata zielona 20 g Herbata czarna granulowana b/c 250 ml Cukier 5g (saszetka) 1 szt. Melon 150 g |
Kasza kukurydziana na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Bułka graham-pszenna 50g 1 szt. (GLU PSZ) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE) Pierś gotowana premium- produkt drobiowy 30 g ( może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR) Twaróg półtłusty 30 g ( MLE) Ogórek kiszony 80 g Sałata zielona 20 g Herbata czarna granulowana b/c 250 ml Kefir 2.0% tł 150g 1 szt. (MLE) Melon 150 g |
|
Obiad | ||
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów | |
Pieczarkowa z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL) Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ) Bitka z szynki wieprzowej 100 g (GLU PSZ) Sos cebulowy 80 ml (GLU PSZ, MLE) Surówka z kapusty pekińskiej z papryką, kukurydzą i olejem 100 g Bukiet warzyw gotowanych królewski* 100 g Kompot owocowy* z/c 250 ml |
Solferino * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL) Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ) Bitka z szynki wieprzowej 100 g (GLU PSZ) Sos szpinakowy* 80 ml (GLU PSZ) Surówka z kapusty pekińskiej z papryką, kukurydzą i olejem 100 g Bukiet warzyw gotowanych królewski* 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Kisiel o smaku cytrynowym b/c 150 ml (podwieczorek) |
*warzywa i owoce mrożone
Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW – gluten owsiany, GLU JĘCZ – gluten jęczmienny, SEL - Seler i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne
Śniadanie I i II | ||
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów | |
Płatki owsiane na mleku 250 ml (MLE, GLU OW) Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE) Szynkowa Extra- wędzonka wieprzowa 30 g (SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL, GOR) Ser mozzarella kulki 35 g (MLE) Ćwikła z jabłkiem b/c 90 g Rukola 10 g Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) Cukier 5g (saszetka) 1 szt. Sok wielowarzywny pasteryzowany 0,33l 1 szt. |
Płatki owsiane na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL, GLU OW) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb Graham 50 g (GLU PSZ) Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE) Szynkowa Extra- wędzonka wieprzowa 30 g (SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL, GOR) Ser mozzarella kulki 35 g ( MLE) Ćwikła z jabłkiem b/c 90 g Rukola 10 g Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) |
|
Obiad | ||
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów | |
Brokułowa z ryżem * 350 ml (MLE, SEL) Pierogi z serem* 200 g (GLU PSZ, MLE) Sos jogurtowy naturalny 80 g (MLE) Surówka z marchwi z pomarańczami, rodzynkami i z olejem 100 g Gruszka 1szt. 150 g Kompot owocowy* z/c 250 ml |
Brokułowa z ryżem * 350 ml (MLE, SEL) Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g Gulasz warzywny z ciecierzycą * 200 g (GLU PSZ, SEL) Surówka z marchwi i pomarańczy z olejem b/c 100 g Gruszka 1 szt. 150 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt. (MLE) (podwieczorek) |
*warzywa i owoce mrożone
Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW – gluten owsiany, GLU JĘCZ – gluten jęczmienny, SEL - Seler i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, S02 - Dwutlenek siarki / siarczyny